وای بازم تکلیف شب! تبدیل تکلیف شب به تکلیف شب مانده!

این مقاله تحت عنوان: تکلیف شب مانده! در مجله‌ی نیمکت ـ دوشنبه اول اردیبهشت 1393 ـ شماره 1 ـ صفحه 14  انتشار یافته است. جهت دانلود pdf مقاله بر روی لینک مقابل کلیک کنید.

روش‌ها و شگردهای مخلتفی را می‌توان پی گرفت تا یک تکیف شب مانده‌ی واقعی را تهیه کرد؛ در اینجا چند شگرد عالی که واقعاً هم تاثیر گذار هست را با هم مرور می‌کنیم.ـ

  • 1ـ زنگ تکرار: تا می‌توانید انجام تکالیف را به فرزندتان گوشزد کنید، هر چند دقیقه یک بار، هنگام شام و مثل  آلارم گوشی خودتان را  روی تکرار تنظیم کنید.
  • 2ـ  تقسیم کار کنید: هم‌چنان که به فرزندتان باورانده‌اید که خودش توانایی انجام همه‌ی تکالیفش را ندارد. خوب طبیعی است که او هم حقوق شما را رعایت کند که تمام تکالیف روی دوش شما سنگینی نکند؛ تقسیم کار کنید کاردستی‌ها که کار تخصصی شما پدر گرامی است. پژوهش و نقاشی با برادر بزرگترش و انشا و رنگ آمیزی با مادر، این طوری حدود و اختیارات هر کسی مشخص می‌شود.
  • 3ـ گزینش بهترین زمان و مکان انجام تکالیف: کنار تلویزیون و هنگام تماشای فیلم مورد علاقه‌ی فرزندتان یا هنگام بازی با تبلت و پی اس پی، این بهترین زمان و مکان انجام دادن تکالیف مدرسه است. زود باشید کودکتان را صدا بزنید؛ تا تکالیفش را انجام دهد.
  • 4ـ و یک تبصره: البته هیچ وقت تکلیف شب را روز روشن انجام ندهید. از اسمش که پیداست! انجام دادن تکیف شب را اواخر شب بیاندازید. دقیقاً  کمی قبل از زمان خواب  کودکتان. این یعنی یک تکلیف شب واقعی!
  • 5ـ تاکتیک عوض کنید: خودتان را در مقابل نظارت و بررسی وضعیت تحصیلی فرزندتان گیج کنید. این مسؤلیت را به والد دیگر واگذار نمایید. یک پاس کاری خیلی محترمانه!
    6ـ زورم نمی‌رسد: اگر زورتان به کودکتان نمی‌رسد یا کودکتان زورش به تکلیف نمی‌رسد فرقی نمی‌کند. این کار به این آسانی را سخت نگیرید؛ خودتان تکلیف را انجام بدهید. هنگام نوشتن مشق شب‌بعضی از کلمه‌ها را با دست دیگر بنویسید؛ که تابلو نشود!
    7ـ چرا و چگونه نداریم: چگونه فرزندتان درس بخواند؟ چگونه مطالب را یاد می‌گیرد؟ شناخت و کشف روش یادگیری فرزندتان و خیلی از سؤال‌های دیگر که نیازمند پرس و جو، مطالعه و تحقیق و تفحص است را کنار بگذارید، وسواس از همین راه‌ها سرایت می‌کند! سری که درد نمی کند را دستمال نبندید!
    8ـ زمان مناسب را تشخیص دهید: هنگام راهنمایی و دقیقاً جایی که کودکتان در انجام  دادن تکالیف هنگ کرده است؛ می‌توانید از موفقیت‌های خودتان، در انجام تکلیف شب حرف بزنید؛ این کار نیاز به تمرین و درک فرصت دارد. هم‌زمان هم راهنمایی کنید و هم نیش بزنید!
    9ـ خیلی توصیه نمی‌شود ولی جواب می‌دهد:  دست به کمر، صدا دو رگه، کمی ته مایه‌ جیغ: “تمام تکالیفت را همین حالا انجام بده! از جات بلند نمی‌شی تا تمومش کنی! فهمیدی؟ ” این را با تحکم، طوری که فرزندتان را زهره ترک کنید؛ ترجیحاً از یک نمای بالایی، ادا نمایید.
    10ـ بگذارید تضاد کاملاً خودش را نشان بدهد: درک و برداشت شما از نوع تکلیف، انتظارات و چگونگی انجام دادن آن از دستورالعمل مربوطه کامل‌تر است. به کودکتان گوشزد کنید شما روش خودتان را دارید و معلّم هم روش خودش را دارد. بگذارید تضاد خودش را نشان بدهد؛ شما روش خاص خودتان را تحمیلی، اجرا کنید.
    11ـ زمان را دریاب: 15 دقیقه وقت را صرف نشستن کنار کودکتان و نظارت و راهنمایی می‌کنید، اگر نگوییم زمان را بیهوده از دست می دهید حداقل از حس قشنگ نشستن و روزنامه خواندن، تماشای تلویزیون و یا چت و ویجت و فیس بوک محروم می‌شوید!
    12ـ انظباط یعنی انعطاف: کاری کردید؛ اولین کاری که کودکتان هنگام برگشت از مدرسه انجام می‌دهد؛ تکالیف مدرسه است. این یک عادت نیست این یک قانون منعطف است که هیچ کس حق ندارد چرایی آن را زیر سؤال ببرد! (لطفاً شما هم در موردش فکر نکنید!)
    13ـ نتیجه و باز هم نتیجه: ببینید چقدر این تجربه کارایی دارد؛ از رفتاری عبوسانه، از داد و فریاد و از سخت گیری و از هر روش و کاری که انجام داده‌اید بالاخره نتیجه گرفته‌اید؛ مهم نتیجه گرفتن است، فرایند و اصالت حرکت یک شوخی کتابی است! مهم نتیجه است؛ عبوس و اخمو کودکتان را خطاب قرار دهید و صبر را از گنجینه‌ی ضمیرتان پاکسازی نمایید!
    14ـ صحنه سازی کنید: برای کسی که کودکش بنا به هر دلیلی تکلیفش را انجام نداده و دیگر فرصتی نیست این سخنان نغز را گوشزد نمایید؛ همیشه چندین سطر از این نوع، دم دست داشته باشید: “مریض بودم… دفترم را هر چه گشتم پیدا نکردم… فراموش کردم…. مامانم گفت انجام نده و…”
    15ـ پایه گذار روش‌های نوین تربیتی باشید: از تکلیف شب به عنوان یک ابزار تنبیهی استفاده کنید. چون فلان کار را درست انجام ندادی؛ حالا بایستی یک صفحه‌ی کامل مشق بنویسی؛ چون با خواهرت دعوا کردی؛ باید این درس را خوب حفظ کنی!
    16ـ یک گام جلوتر: خودتان آستین‌ها را بالا بزنید؛ گله کردن بس است. تکلیف طراحی نمایید و برای این که یک قدم جلوتر از مدرسه حرکت کرده باشید؛ همیشه از سادگی تکالیف واگذار شده به فرزنان شکایت کنید. در ضمن با این کار مهم بودن یادگیری کودکتان را می توانید به دیگران القا نمایید.
    17ـ محقق، پژوهشگر، دانشمند شوید: تمام پروژه‌های تحقیقی  فرزندتان و حتی گروه کلاسی را با کمال میل انجام دهید، برای یادگیری کودکتان هنوز فرصت هست؛ از کافی نت ها، جستجوی اینترنتی و دانلود مقاله و پروژه و خریدهای دانلودی غافل نشوید و همیشه یک پرینتر کنار سیستم‌تان داشته باشید. معجزه می‌کند فایل ورد را ویرایش کنید و نام فرزندتان را آن بالا حک نمایید و آن را چاپ کنید. در صورت امکان پرینت رنگی عالی است! (البته این روشی مرسوم می‌باشد که صرفاً جهت یادآوری ذکر گردید.)
    18ـ آرام، آرام‌تر و آرام‌تر: با لحنی کاملاً ملایم، عاطفی، راهنمایی کردن کودکتان را شروع کنید، بعد از چند دقیقه معلوم است که آرام‌تر هستید؛ فقط کمی تن صدا عوض شده و ولوم آن بالا رفته است. بعد از گذشت چند دقیقه‌ی دیگر باز هم آرام‌تر می‌شوید. آن‌قدر آرام که کسی جرائت ندارد به شما بگوید عصبانی هستید و البته خنده‌آور این‌که کودکتان  همجرائت نمی‌کند بگوید: این که بهم گفتی کاملاً اشتباه است!
    19ـ فوکوس روی نقاط ضعف: این را که بلدی خوب این که چیزی نیست… حالا این ها رو چه؟ خوب گیرت انداختم؟ این چه جورشه! واقعاً متاسفم! باعث خجالتی است! فردا بگویند بچه‌ی فلانی ناتوانه… آه بکشید و افسرده افسوس بکشید گویی که تمام دنیا روی سرتان خراب شده است. بگذارید کودک با تمام وجود نگرانی و اضطراب شما را حس کند و از آن مهم‌تر ناتوانی خودش را!
    20ـ ساخت یک درام خانوادگی: می‌توانید زجر و درد عدم توانایی کودکتان را به اشتراک بگذارید؛ در این مورد، تمام خانواده درگیر انجام دادن تکلیف کودک شود؛ بهتر است. حتی فرزند خردسال با گریه کردن می‌تواند یاری‌گر راه باشد.آماده: تکلیف، کودک، پدر، مادر، خواهر، برادر، خاله، عمو صدا، فریاد، گریه و… حرکت!

خوب فکر کنم تمام راه های رسیدن به یک کلیف شب مانده و کپک زده را تجربه کردید، از این که دیگران را در این تجربه سهیم نمی‌کنید؛ متشکریم!

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 9 =