حافظه‌ دیداری چیست؟

پرورش حافظه دیداری در کودکان

حافظه‌ی دیداری (visual memory):

ـ پیش نویس:

آن‌چه در تصویر فوق می‌بینید؛ برشی واقعی است از جریان ذخیره سازی اطلاعات. (تصویر عکاس در چشم کودک) چه خوب می‌شد ما می‌توانستیم همواره کنترلی بر رورد و تثبیت یادگیری‌های دیداری خویش داشتیم. می‌توانستیم بفهمیم که آیا واقعاً دیداری و مشاهده‌ای رخ داده است و آیا این مشاهده منجر به یادسپاری شده است و اطلاعات ورودی از طریق چشم ذخیره شده است؟ البته در اینجا مطمئن هستم که این اتفاق روی داده است چون فرزندم هنوز مرا می‌شناسد! با این پیش نویس به سراغ خودِ نویس برویم.

ـ به توانایی ذخیره سازی و بازخوانی چیزهایی که یک فرد می‌بیند؛ گفته می‌شود.

توانایی به خاطر سپردن (به حافظه سپردن) و یادآوری اشیاء، تصاویر، نمادها و حرکات نقش کلیدی در یادگیری ایفا می‌کند.

حافظه دیداری یک توانایی بـرای شناسـایی موضـوعات و حوادث دیده شده‌ی قبلی، بدون وابسـتگی بـه درون‌دادهـای مربوط به حافظه‌ی کلامی است. زیرا درون‌دادهای بینایی زیر بخش‌هایی از تصاویر شـبکه‌ای مشـخص و معـین هسـتند. این تصاویر نیاز بـه ذخیـره شـدن در حافظـه دارنـد کـه در مراحل زمانی مختلف با رویـدادهای جدیـد مـورد مقایسـه قرار می‌گیرند. بـدون فهـم، ادراك و شـناخت بینـایی، ایـن تصاویر تنها مجموعه‌ای از انـواع رویـدادها و صـحنه‌هـایی هستند که قادر بـه یـادآوری آن‌هـا نخـواهیم بـود؛ بنـابراین حافظه دیداری برای نگهداری و ثبت اطلاعـات، ضـروری اســت (اســلیگت؛ اســکالت و لامــه،2009).
ـ به عبارتی ساده می‌توان گفت حافظه‌ی دیداری به تمام چیزهایی که از طریق بینایی و چشم به حافظه سپرده می‌شوند را شامل می‌شود؛ البته نه همه‌ی چیزهایی که دیده می‌شوند. به خاطر سپردن ویژگی‌های یک شکل، فرم، نشانه،داده و… از این گونه است. حال جواب به این سؤال: ـ چگونه می‌فهمیم که این یادسپاری و ذخیره سازی روی داده است؟ می‌شود بخش پایانی این تعریف. وقتی کودک من هنوز مرا می‌شناسد یعنی هنوز چهره‌ی مرا، فرم صورت من و ویژگی‌های ظاهری مرا به یاد دارد و با به یادآوری آن‌چه دیده است؛ می‌فهمد که من پدرش هستم. به فراخوانی اطلاعات ذخیره شده، بازشناسی و یادآوری دست می‌زند. یعنی ما به عنوان معلّم و مربیان آموزش هنگام مشاهده‌ی رفتار کودک می‌فهمیم که حافظه‌ی دیداری کودک خوب عمل کرده است یا مشکلی برایش پیش آمده است. در نظام آموزشی فعلی مقطع ابتدایی، جایی که حافظه‌ی دیداری به نفس زدن می‌افتد و اغلب کم می‌آورد در درس املای فارسی است. که در این‌باره جالب است بدانیم:


ـ بیشترین مشکل کودکان در حافظه‌ی دیداری:

جانشین سازی حروف و نشانه‌های هم صدا (هم آوا)  به جای هم  می‌باشد. (حروف چند شکلی با یک صدا)

نوشتن انواع: (س، ث، ص)؛ (ت، ط)؛ (ز، ذ، ظ، ض) به جای هم.

 

به مرور در تاریاد به راهکارهای پرورش حافظه‌ی دیداری در کودکان خواهیم پرداخت. با ارائه‌ی مصادیق و تولید محتوای مرتبط (یادبرگ پرورش حافظه دیداری) جهت رفع این مشکل  و تقویت حافظه‌ی دیداری در خدمت شما خواهیم بود.

به رسم تاریاد هم‌چنان خوشحال خواهیم شد که با ایده‌های خویش در حوزه‌ی درمان اختلالات و مشکلات یادگیری، بخصوص مشکلات کودکان در  زمینه‌ی حافظه‌ی دیداری، همراه ما باشید.

 

 

 

تقویت حافظه دیداری در کودکانپرورش حافظه دیداری

2 پاسخ
  1. کمال برنگ
    کمال برنگ گفته:

    سپاسگزاریم فتحی عزیز!
    ما هم خوشحال خواهیم شد از پشتوانه‌ی علمی به روز و نظرات شما، همکار گرامی استفاده نماییم. با کمال میل پذیرای کمک شما و همه‌ی همراهان هستیم. با ارسال درخواستی به صورت خصوصی، با شما در ارتباط خواهیم بود.

    پاسخ
  2. fathi
    fathi گفته:

    ممنون از سایت خوبی که راه اندازی کردید. من دانشجویی دکتری روان شناسی کودکان استثنایی هستم اگر از من کمکی بر میایدد بفرمایید امیدورام عضو کوچکی باشم در جهت خدمت به جامعه معلولین

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − چهارده =